HRVATSKO DRUŠTVO ZA OTORINOLARINGOLOGIJU, KIRURGIJU GLAVE I VRATA | CROATIAN SOCIETY OF OTO-RHINO-LARYNGOLOGY, HEAD AND NECK SURGERY
KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska cesta 29, 10000 Zagreb | info@hdorl.hr

Novosti

1. svibnja 2023.

Izvješće s godišnjeg sastanka HDORL-a, 2022.

Dragi članovi Društva,

Evo, uspješno smo organizirali naš Godišnji sastanak pa vam želim dati kratko izvješće.

Dana 6. svibnja 2022. u Hotelu Academia u Zagrebu održan je Godišnji sastanak Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata pod nazivom „Hrvatska otorinolaringologija i kirurgija glave i vrata – europski standardi“. Bilo je registrirano oko 120 polaznika. Organizirana je i vrlo uspješna izložba naših sponzora.

U jutarnjim predavanjima ovog sastanka nakon predavanja posvećenog obljetnici rođenja akademika Ive Padovana izneseno je sadašnje stanje hrvatske otorinolaringologije kroz organizacijske, stručne, znanstvene i edukacijske značajke te je učinjena usporedba sa stanjem u našoj struci u mnogim europskim državama te Europi općenito. Polaznici su se upoznali s europskom organizacijom ORL-KGV-a kao što su Konfederacija europskih ORL-KGV društava (CEORL-HNS), zatim ORL-HNS sekcije Unije europskih liječnika specijalista (UEMS) te aktivnostima subspecijalističkih društava u Hrvatskoj i Europi. Opisana je struktura Europskog povjerenstva za ispite iz ORL-KGV-a i sam ispit te smo čuli iskustva jednog polaznika ispita. Također smo čuli iskustva kolege koji je radio u inozemstvu.

U plodnoj raspravi zaključeno je da je kvantiteta i kvaliteta hrvatskog ORL-KGV-a zadovoljavajuća i u mnogim segmentima u skladu s najboljim europskim standardima, ali i da treba poticati daljnje unapređenje.

Poslije podne je održana specijalizantska sekcija u kojoj je prezentirano 28 radova. Kvaliteta radova i prezentacije bila je na vrlo visokoj razini i tri najbolja specijalizanta nagrađena su kotizacijom i smještajem na sljedećem kongresu HDORL-KGV-a. Nagrađeni su dr. Mateja Đenović (specijalizantica iz Opće bolnice „Ivo Pedišić“ Sisak na specijalizaciji u KBC-u Zagreb), dr. Mislav Knežević (specijalizant u KBC-u Sestre milosrdnice) i dr. Robert Tomljenović (specijalizant Opće bolnice Virovitica na specijalizaciji u KBC-u Sestre milosrdnice).

Sastanak je u potpunosti ispunio svoje zadaće u službenom programu te je omogućio ugodno druženje velikog broja članova nakon dugo vremena zbog pandemije. Svim predavačima zahvaljujem na doprinosu, a specijalizantima čestitam na odličnim predavanjima.

Nadam se da ćemo se za godinu dana u još većem broju vidjeti na nekom lijepom mjestu na 13. kongresu Hrvatskog društva za ORL i kirurgiju glave i vrata.

Tomislav Baudoin